PTSD – et stort problem på banen

Print Friendly, PDF & Email

Det er ikke kun hjemvendt krigsveteraner, der risikerer at få PTSD – post traumatisk stress syndrom.

Hvert år bliver mange lokomotivførere og togpersonale diagnosticeret med lidelsen, som kan være invaliderende.

Af Gunnar Lomborg

Overfald, dødsulykker og påkørsler kan udløse sygdommen, og det ved man kun alt for godt i Dansk Jernbaneforbund, hvor arbejdsskadebehandler Mikael Kristensen og socialrådgiver Lone Kaczmarek har en del sager, som vedrører PTSD.

PTSD – et stort problem på banen

Blandt de hårdt ramte grupper er lokomotivførere, der kommer ud for en personpåkørsel. Ofte er det et selvmord, men det kan også være uheld ved overkørsler eller på perroner.

Også togpersonale som s-togsrevisorer, togførere og metrostewarder rammes, fordi de bliver udsat for overfald og trusler.

Det er svært at lave en egentlig statistik over antallet, fordi sagerne ofte trækker ud i op til fem år og er svære at udrede, men i perioden 2002 til og med 2015 er der udbetalt erstatning til vores medlemmer på lige knap 204 mio. kr., og hovedparten af disse erstatninger er faldet på sager om erstatninger for PTSD til de nævnte grupper, understreger Mikael Kristensen.

PTSD – en alvorlig sygdom

PTSD kan være en ganske alvorlig sygdom at blive ramt af.

Den kan udløse depression, som kan være livstruende, angst, mareridt, hukommelsessvigt og andre symptomer, som kan betyde at man ikke kan passe sit arbejde – og måske helt må forlade arbejdsmarkedet, forklarer socialrådgiver Lone Kaczmarek.

Typisk isolerer man sig og får svært ved at leve op til krav og forventninger. Nogle bliver også besatte af kontrol, men det er meget individuelt, hvordan man tackler det. Nogle vil kunne arbejde med det og komme tilbage på arbejde – måske ikke i det samme job – mens andre slet ikke kan forvente at vende tilbage, siger hun.

Læs mere om PTSD i Jernbane Tidende nr. 4/2016